Hjärtligt välkommen till Björn Hellberg!
Sidan uppdaterades senast den 7 maj 2021.

Två jubileer för Sten Wall

Kommissarie Sten Wall firar i ”Lastbart” två jubileer.

För det första är det 40 år sedan han debuterade i ”Gråt i mörker”1981.

För det andra kreerar han huvudrollen i bokform för 25:e gången.

Romanen inleds med att två ungdomar bestämmer sig att tälta vid en ensligt belägen sjö. Det skulle de aldrig ha gjort …

”Lastbart” utges av Lind & Co som inbunden bok och som ljudbok med Bengt Järnblad som inläsare.

Lastbart

Nytt stipendium utdelat

På initiativ av företaget Triacorda AB och med sponsorstöd också av Laholms kommun och Laholms Sparbank har smickrande nog ett nytt stipendium instiftats i mitt namn. Avsikten är att uppmärksamma en i kommunen verksam person som genom sina insatser framstår som ett gott föredöme.

Debutstipendiet delades ut på puben Golden Pearl på Stadshotellet i Laholm och tillföll Carl Stridsberg. Denne producerar den lokala portalen ”LoveLaholm”, där han på ett informativt sätt och med fingertoppskänsla bidrar till att sprida lättsam och värdefull kunskap om sin hembygd.

Stipendieutdelning Björn Hellberg
Från stipendieutdelningen på Stadshotellet i Laholm. Inger och jag tillsammans med den förste pristagaren Carl Stridsberg. Till höger kommunrådet Erling Cronqvist.
(Foto: Esse Hellberg)


På spåret utsett till tidernas bästa svenska tv-underhållningsprogram!

Det är ingen överdrift att hävda att På spåret sedan starten 1987, med Ingvar Oldsberg som förste tågmästare, tuffat till sig en plats i den svenska tevepublikens hjärta. Nu har detta också officiellt bekräftats vid den tv 4-gala som sändes torsdagen 22 augusti. Då fick På spåret priset som alla tiders bästa underhållningsprodukt i Sverige i konkurrens med många publik- och kritikersuccéer.

Gry Forsell var programledare, och av den väl samspelta ledarduon Kristian Luuk/Fredrik Lindström hade jag nöjet att få ta emot trofén. Den vill jag gärna "dela" med alla andra som gjort den populära frågesporten till en sådan framgång.
Björn Hellberg

Många hågkomster i En sorts memoar

Omslagsbild till En sorts memoar Efter decennier av moget övervägande utgavs i augusti 2018 på Lind & Co min första självbiografi som jag föredrar att kalla för En sorts memoar.

I boken tar jag bland mycket annat upp min uppväxt i Laholm, erfarenheterna från mina första arbetsplatser och en mängd möten med intressanta personligheter som jag träffat under mina många år som frilansande journalist. Det rör sig om profiler från företrädesvis nöjes-, kultur- och idrottsvärlden - som exempel kan nämnas Jayne Mansfield, Ronald Reagan, Alexandr Karelin och Georg Rydeberg.

Stort utrymme ges också till tre av mina yrkesmässiga specialiteter: författarskapet, tennisen (har varit i Wimbledon varje sommar sedan 1967 utan en missad speldag) och frågesporten med tonvikt på den långa sejouren som både tävlande och domare i På spåret.
 

FÖDD:
4 augusti 1944 (såg äldre ut redan som barn, utan stöd av skägg).

BOR:
I mitt barndomshem - huset mitt i gatan i Laholm: en funkisvilla från 1930- talet, besjungen av Karl Gerhard och byggd av handskmakare Emil Jönsson, svärfar till svenske mästaren i tresteg, Verner Göransson, Laholms IF - segerresultat 14.58. Utöver guldet knep han i samma gren och i samma klubbdräkt SM-silver 1929 och 30 samt SM-brons 1935.

FAMILJ:
Gift (mycket lyckligt) med Inger sedan 1979 - i övrigt: se särskild presentation!

YRKEN:
Författare, journalist och underhållare.

Diverse favoriter (urvalet bekräftar i vissa fall alla misstankar om besvärande otidsenlighet):

ORD:
Omtanke.

FÖREDÖMEN:
Åtskilliga - bl a Moder Teresa, Fridtjof Nansen och Anders Eldeman.

FÖRFATTARE:
Graham Greene, Friedrich Dürrenmatt, Ed McBain, Väinö Linna, Carl Michael Bellman, Selma Lagerlöf, Birger Sjöberg, Vilhelm Moberg, Stieg Trenter, Torgny Lindgren och ytterligare några hundra.

SÅNG - MUSIK:
Franz Schubert, Giacomo Puccini, Emmerich Kàlmàn, Franz Lehár, Cole Porter, Ernst Rolf, Karl Gerhard, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Edith Piaf, Anders Börje, Birgit Nilsson, Povel Ramel, Owe Thörnqvist, Mikael Samuelsson, Helen Sjöholm och många andra.

BOKTITEL:
"En detektivroman" av Jean Bolinder (f ö en läsvärd och originell författare)

FILMER:
Den tredje mannen, Elmer Gantry, Ditte Människobarn, Gudfadern, Den girige (med Louis de Fune´s) och en lång rad svenska guldkorn, gärna regisserade av Hasse Ekman eller Arne Mattsson.

KLUBBAR:
Tennis:
Laholms TK

Fotboll:
Halmstads BK, Laholms FK och Sunderland

Brottning:
Trollhättans AK

Bandy:
Västanfors IF

Ishockey:
Leksands IF

(Samtliga dessa lag har jag stöttat sedan sjuårsåldern vilket i en del fall inneburit ett nära nog livslångt lidande)

IDROTTSPROFIL:
Om jag tvingas plocka ut en enda i vimlet av alla briljanta idrottsutövare genom åren faller nog valet på Alexandr Karelin, den (nästan) oslagbare ryske mästarbrottaren.

STÄDER:
Sverige:
Laholm, Stockholm, Visby, Vadstena, Trosa, Söderköping, Kalmar, Filipstad, Hudiksvall, Härnösand, Karlstad, Nora och Ystad - för att nämna några få av många skimrande pärlor.

Utomlands:
Allinge (Bornholm), Melbourne och Wimbledon.

BOKMORD:
Något som konstruerats av den sinnrike Stieg Trenter, kanske de metoder som användes i Tragiskt telegram (1947) eller Träff i helfigur (1948). Mer än så avslöjar jag inte - det skulle ju förta spänningen för er som ännu inte läst dessa klassiska deckare.

Tennisböcker:
Ett urval av mina tennisböcker återfinns i sektionen "Game, set - och tennis!"

 


Kontakt: Inger Hellberg    |    Vingesgatan 3    |    312 30 Laholm    |    Tel 0430 - 101 68    |    070 - 56 101 68
E-mail: bjornhellberg.laholm@surfia.nu, inghellberg.laholm@surfia.nu