Hjärtligt välkommen till Björn Hellberg!
Sidan uppdaterades senast den 7 oktober 2019.


På spåret utsett till tidernas bästa svenska tv-underhållningsprogram!

Det är ingen överdrift att hävda att På spåret sedan starten 1987, med Ingvar Oldsberg som förste tågmästare, tuffat till sig en plats i den svenska tevepublikens hjärtan. Nu har detta också officiellt bekräftats vid den tv 4-gala som sändes torsdagen 22 augusti. Då fick På spåret priset som alla tiders bästa underhållningsprodukt i Sverige i konkurrens med många publik- och kritikersuccéer.

Gry Forsell var programledare, och av den väl samspelta ledarduon Kristian Luuk/Fredrik Lindström hade jag nöjet att få ta emot trofén. Den vill jag gärna "dela" med alla andra som gjort den populära frågesporten till en sådan framgång.
Björn Hellberg

Sten Walls debutfall

Omslag Gråt i mörker 1981 utgavs “Gråt i mörker” som också är kommissarie Sten Walls premiär i bokform. Deckaren har varit slutsåld i inbundet skick i närmare 40 år men utges således nu med nytt omslag och med en del förändringar jämfört med originalet. Bland annat har stoppats in några återkommande figurer i serien – personer som dock inte förekom i den första versionen.

Handlingen cirklar kring ett mobbingoffer som efter år av förödmjukelser slår tillbaka och försätter Stadens invånare i ett tillstånd av ren och skär skräck.
 
“Den mest intressanta debutroman som publicerats på fem år.
Thrillern har en ovanlig råstyrka: spänningen är sådan att man – förlåt klyschan – sträckläser boken helt enkelt för att få veta hur det ska gå.
Häpnadsväckande bra.”
Lennart Sörensen, Sydsvenskan


Min första novellsamling

Omslag Snöfallet och andra spänningsberättelser Genom åren har jag skrivit ett femtiotal noveller, men Snöfallet är min första boksamling med spänningsberättelser.

Totalt ingår tretton noveller – såväl helt nyskrivna som sådana som tidigare varit publicerade. De senare är genomgående uppfräschade och utökade. I vissa fall dessutom radikalt förändrade.

Kommissarie Sten Wall figurerar i några av fallen som bjuder på en rad olika teman. Bland annat svartsjuka, hämndlystnad, snöd vinningslystnad och infernaliskt ränksmideri.

Boken utgavs på mitt ordinarie förlag Lind & Co i Stockholm.


Många hågkomster i En sorts memoar

Omslagsbild till En sorts memoar Efter decennier av moget övervägande utgavs i augusti 2018 på Lind & Co min första självbiografi som jag föredrar att kalla för En sorts memoar.

I boken tar jag bland mycket annat upp min uppväxt i Laholm, erfarenheterna från mina första arbetsplatser och en mängd möten med intressanta personligheter som jag träffat under mina många år som frilansande journalist. Det rör sig om profiler från företrädesvis nöjes-, kultur- och idrottsvärlden - som exempel kan nämnas Jayne Mansfield, Ronald Reagan, Alexandr Karelin och Georg Rydeberg.

Stort utrymme ges också till tre av mina yrkesmässiga specialiteter: författarskapet, tennisen (har varit i Wimbledon varje sommar sedan 1967 utan en missad speldag) och frågesporten med tonvikt på den långa sejouren som både tävlande och domare i På spåret.
 

FÖDD:
4 augusti 1944 (såg äldre ut redan som barn, utan stöd av skägg).

BOR:
I mitt barndomshem - huset mitt i gatan i Laholm: en funkisvilla från 1930- talet, besjungen av Karl Gerhard och byggd av handskmakare Emil Jönsson, svärfar till svenske mästaren i tresteg, Verner Göransson, Laholms IF - segerresultat 14.58. Utöver guldet knep han i samma gren och i samma klubbdräkt SM-silver 1929 och 30 samt SM-brons 1935.

FAMILJ:
Gift (mycket lyckligt) med Inger sedan 1979 - i övrigt: se särskild presentation!

YRKEN:
Författare, journalist och underhållare.

Diverse favoriter (urvalet bekräftar i vissa fall alla misstankar om besvärande otidsenlighet):

ORD:
Omtanke.

FÖREDÖMEN:
Åtskilliga - bl a Moder Teresa, Fridtjof Nansen och Anders Eldeman.

FÖRFATTARE:
Graham Greene, Friedrich Dürrenmatt, Ed McBain, Väinö Linna, Carl Michael Bellman, Selma Lagerlöf, Birger Sjöberg, Vilhelm Moberg, Stieg Trenter, Torgny Lindgren och ytterligare några hundra.

SÅNG - MUSIK:
Franz Schubert, Giacomo Puccini, Emmerich Kàlmàn, Franz Lehár, Cole Porter, Ernst Rolf, Karl Gerhard, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Edith Piaf, Anders Börje, Birgit Nilsson, Povel Ramel, Owe Thörnqvist, Mikael Samuelsson, Helen Sjöholm och många andra.

BOKTITEL:
"En detektivroman" av Jean Bolinder (f ö en läsvärd och originell författare)

FILMER:
Den tredje mannen, Elmer Gantry, Ditte Människobarn, Gudfadern, Den girige (med Louis de Fune´s) och en lång rad svenska guldkorn, gärna regisserade av Hasse Ekman eller Arne Mattsson.

KLUBBAR:
Tennis:
Laholms TK

Fotboll:
Halmstads BK, Laholms FK och Sunderland

Brottning:
Trollhättans AK

Bandy:
Västanfors IF

Ishockey:
Leksands IF

(Samtliga dessa lag har jag stöttat sedan sjuårsåldern vilket i en del fall inneburit ett nära nog livslångt lidande)

IDROTTSPROFIL:
Om jag tvingas plocka ut en enda i vimlet av alla briljanta idrottsutövare genom åren faller nog valet på Alexandr Karelin, den (nästan) oslagbare ryske mästarbrottaren.

STÄDER:
Sverige:
Laholm, Stockholm, Visby, Vadstena, Trosa, Söderköping, Kalmar, Filipstad, Hudiksvall, Härnösand, Karlstad, Nora och Ystad - för att nämna några få av många skimrande pärlor.

Utomlands:
Allinge (Bornholm), Melbourne och Wimbledon.

BOKMORD:
Något som konstruerats av den sinnrike Stieg Trenter, kanske de metoder som användes i Tragiskt telegram (1947) eller Träff i helfigur (1948). Mer än så avslöjar jag inte - det skulle ju förta spänningen för er som ännu inte läst dessa klassiska deckare.

Tennisböcker:
Ett urval av mina tennisböcker återfinns i sektionen "Game, set - och tennis!"

 


Kontakt: Inger Hellberg    |    Vingesgatan 3    |    312 30 Laholm    |    Tel 0430 - 101 68    |    070 - 56 101 68
E-mail: bjornhellberg.laholm@surfia.nu, inghellberg.laholm@surfia.nu