Mitt intresse för och engagemang inom tennis (en sport som är underbar både att själv utöva och att bevittna) har bl a resulterat i följande:


Klädd i en tennisracket, ung, stark och viril!
Det var då det
!

 

KURIOSUM:
Har i direktsänd radio anförtrotts uppdraget att för Sven Jerring räkna dubbelfel på papper!
 

2.500 frågor om sport!

Det har varit ett privilegium för mig att få sammanställa boken "Sportquiz" tillsammans med kunskapsbanker som Johan Erséus och Stefan Holm - två gentlemän som verkligen brinner för idrott.
Vi har ställt inalles 2.500 spörsmål om alla slags idrotter, i varierande svårighetsgrad, och önskar alla lycka till - oavsett om det handlar att tävla mot sig själv eller mäta krafterna med andra!

Boken Sportquiz av Björn Hellberg och Stefan Holm
Boken är utgiven av Bonnier Fakta och Max Ström

Swedish Tennis Hall of Fame

Onsdagen 13 juli 2011 hade jag den stora glädjen att inväljas i Swedish Tennis Hall of Fame vars första medlemmar (Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg) utsågs sommaren 2003.

Ceremonin ägde som sig bör rum på centrecourten i Båstad där Per Forsberg agerade speaker och där Hall of Fame-organisationen representerades av "Jonte" Sjögren och Caroline Chakraborty. Fyrfaldige Swedish Open-vinnaren Magnus Gustafsson invaldes också, liksom min På Spåret-partner från 1990, Joakim Nyström. "Jocke", som plockade hem 13 ATP-titlar och 1986 vann Wimbledon-dubbeln med Wilander, hade dock inte möjlighet att närvara utan fick sin utmärkelse vid ett senare tillfälle.

Hall of Fame
(Foto: Göran Stenberg)

• Tävlingsspel i över 25 år, som bäst rankad i klass II och med turneringssegrar i Hundramannatennisen i Halmstad, Öresundsspelen i Helsingborg, Havsbadsspelen i Ängelholm, Sydhalländska mästerskapen m m.

• Representerad med hundratals bidrag och artiklar i publikationer i bland annat USA, Chile, Sydafrika, Australien, Indien och Japan samt i ett stort antal europeiska länder.

• Har medverkat med artiklar i den svenska "idrottsbibeln" Idrottsboken (Brunnhages-Strömbergs Förlag) med ett långt reportage om australisk sport (1967). Därefter har jag bidragit med material i samtliga årgångar sedan 1969.

• Huvudredaktör för den 328 sidor långa jubileumsboken "Svenska Tennisförbundet 100 år" som utkom under Swedish Open-veckan i Båstad i juli 2006. Med i redaktionen: Johan Porsborn och Lena Dahlkild Berggren.

• Belönades 1972 med LT-klockan (Laholms Tidnings traditionella pris till årets främsta idrottsutövare i kommunen).

• Representerade samma klubb - Laholms Tennisklubb - genom hela karriären: totalt 312 A-lagsmatcher 1963 - 83 (119 - 52 i singel samt 64 - 77 i dubbel).

• Medverkan i svensk och utländsk dags- och fackpress i över 60 år. Skrev tidigt bl a för Edwin Ahlqvist i All Sport och Torsten Tegnér i Idrottsbladet.

• Bevakning av Wimbledon sedan 1967 utan en missad dag, samtliga Stockholm Open alltifrån premiären 1969, alla Båstadsturneringar sedan 1960 med undantag av 1966 då jag arbetade som frilansjournalist i Sydney, Australien - och på den tiden var ju inte den delbara människan uppfunnen. Resan med Kirribilli från Göteborg till den femte kontinenten tog f ö 42 dygn.

• Har utöver Wimbledon bevakat Grand Slam-turneringarna enligt följande: 20 Franska Öppna, 15 US Open och sju Australian Open (t o m 2011).

• Rapportering från ytterligare cirka 400 turneringar inom och utom Sverige.

• Expertkommentator Radiosporten sedan 1972.

• Ett flertal TV-engagemang för olika stationer nationellt och internationellt.

• President i Grus & Gräs (föreningen för svenska tennisjournalister) alltifrån starten 1976.

• Uppdrag i internationella mediakommissioner, Hall of Fame-kommitte´er m m.

• Hedersledamot i brittiska tennisjournalisternas förening (1991).

• Redaktör för Svenska Tennisförbundet 1982-2004.

• Drygt 100 speakeruppdrag i internationella mästerskap.

• Komponerade internationellt citerade världsrankingar varje år perioden 1965 - 2000.


På klassisk tennismark - vid den garageport i Södertälje där Björn Borg outtröttligt nötte grundslag och därmed inledde sin enastående karriär (Foto: Mats Andersson)

Tennisböcker

Totalt har det blivit ett 25-tal böcker, bl a:
Tennisarenans giganter (1969)
När Sverige vann Davis Cup (1976)
Björn Borg (1977)
Wimbledon - tennisgiganternas arena (1978)
Legendariska gestalter i tennishistorien (1979)
Det svenska Tennisundret (1985)
Game, Set - Grand Slam (1989)
Tillsammans med Bengt Grive (på engelska):
Swedish Tennis 1985, 87 och 89
Redaktör för den omfattande jubileumsboken "Svenska Tennisförbundet 100 år" (2006)